onsdag 21 april 2010

Vad ska de äta?

.
Den här tiden är en flaskhals för de övervintrade insekterna. Vad ska de finna att äta för att fylla på förråden, som nu är förbrukade efter vinterns långa dvala? Det finns inte mycket att välja bland. Kan vi hjälpa dem?

För visst vill vi ha dem? Sommarens skönfladdrande fjärilar, bina och humlorna som pollinerar våra frukträd och bär. Det finns ett stort antal olika bin i olika storlekar, och humlor finns också i många arter.

Flugorna då? Vill vi ha dem?
Jaa, svarar jag åt "alla". För det är skillnad på flugor och flugor! Det är det första. En del hjälper oss i kampen mot skadedjur i trädgården, via deras larver som helt sonika äter upp dem. Många av dem bidrar faktiskt med pollinering. Och andra åter, blir föda åt hungrigt gapande fågelungar, och fåglarna vill vi ju ha!
Många flugor är dessutom verkligt vackra juveler i trädgården. Att komma in i huset och störa oss är det sista de önskar.

Snödroppar och krokus är de allra första nektarblommorna jag har. De besöks flitigt. Vårlöken som växer vilt är också välbesökt, liksom scillan. Nedan är den gyllenhåriga blomflugan "brudborsteblomflugan" på matbesök i vårlöken.

Allra tidigast är mistelblommorna vars många men små hanblommor sväller över alla bredder med pollen. De är till och med tidigare än den ovärderliga sälgen!


Inga kommentarer: