onsdag 21 april 2010

Den livsviktiga SÄLGEN

.
Vide och sälg - vide är ju en förädlad form av sälg, som vi gärna odlar i trädgården - är en av de allra tidigaste nektar och pollenkällorna för vårens allra tidigaste kryp. Dessutom innehar de rikligt med mat, ja, överskott.

Så nog förstår var och en hur viktigt detta träd är för vår mångfald. Har du någon sälg som du har "makt" över, var riktigt rädd om den!!! När hanblommorna börjar gulna av pollen, är besökarna många.

Förutom att det är ett viktigt träd för naturen, är det ju också mycket vackert. Vårens första videkissar gör ju vem som helst lyrisk. Men även så här i motljusets glans gläds hjärtat.

Vid en första anblick kan det verka som om det "bara" är flugor som gästar. Men så är inte alls fallet. Dessa bilder tog jag under en timmes tid här om dagen när solen sken.
Jordhumledrottningar surrar uppe i toppen. Får de bara äta sig starka börjar de snart leta boplats för att anläga årets humlemonarki.
Nässelfjärilar slukar begärligt det som bjuds.



Blomflugorna saknas inte. Brudborsteblomflugan komemr gärna på besök, vackert guldglänsande när solen lyser på den ljusbruna pälsen.

Bin finns av många olika sorter. Dem kan jag inte alls hålla reda på. Det finns förstås de vanliga honungsbina som flyger hit från grannens bikupor. Det finns smalbin, blodbin, sandbin, sidenbin, väggbin, gökbin, ullbin, getingbin, ja, jag vet inte allt.
Vad nästa lilla bi är, som gräver ner näsan i det mjuka videluddet, det vet jag inte.

Här är i alla fall ett sälgsandbi i sin vackra grå pälsjacka.




Flugorna av släktet Myopa (vet inte art än, det finns flera som är ganska lika) passar på att få några herdestunder i den mjuka blomstersängen.


Och så lilltrollet, vårtrollet, svävflugan Bombylius major. Ett säkert vårtecken.


Det här biet vet jag inte heller sort och namn på.


Några närbilder på videkattsgästerna.







Inga kommentarer: