torsdag 30 april 2009

Tankar i vårsolens glans, IV

Är det gott, eller ...
?



Haha, skämtar du!?? Fråga mina vänner hästarna! Det är årets primör! Det läckraste av det läckra! :-D



Å andra sidan, man ska inte gå efter vad andra tycker, utan bilda sig sin egen uppfattning. Annars kan det gå illa. Eller som någon lär ha klottrat på någon vägg någonstans:
"Ät skit! En million flugor kan inte ha fel..."



Vi har alla vår egen innebörd i begreppet "vårprimör"...



Men om man nu inte är häst, utan av det mindre slaget, så är det lönnens och krusbärsbuskarnas blommor som står högst på menyn den här årstiden. Alltså, förutom en och annan hög som hästarna lämnar efter sig ...



Även flugor delar ofta vår egen smak, faktiskt. Svalörten med sina smörglänsande blommor har också ofta gäster. Och så lönnens blommor!




De nektardrypande, honungsdoftande. Jag älskar när lönnarna blommar!! Doften! Det konstanta surrandet från träden, där framför allt humlor och bin tar för sig.



Även andra småkryp tar för sig. Här en stackmyra som letar sig fram till den allra godaste blomman. Det finns ju lite att välja bland, i detta överflöd.




Åhh, aaahhh - *slurpa, slörpa, slurpa*




Är man väldigt liten, kan man även gömma sig inne i ett ännu inte fullt utslaget skafferi.




Och så är det krusbärsbuskarna! Där är det liv vill jag lova! Jäktade humledrottningar samlar energi och föda, hela monarkin står och faller med dem, det är fortfarande en känslig tid för dem.


Vintern har varit mild, och antalet överlevande humledrottningar tycker jag är ovanligt stort. Det riktigt stora och lite klumpiga jordhumledrottningarna har patrullerat av hela hagen och hela trädgården, efter lämplig boplats. Ofta uppåt en fem sex stycken samtidigt!


I krusbärsbusken dominerar ängshumlan, den lite mindre drottningen med gul krage och röd bak. Också de uppåt en fem, sex stycken samtidigt. Även hushumlan, hon med rödbrun mellankropp och vit bak, ser jag där.


På fotot nedanför är det en hushumla som flyger mellan krusbärens blommor.




Och så "husdjuren", grannens honungsbin:








Inga kommentarer: