söndag 20 juni 2010

Det blomstrar och doftar och fladdrar...

.
Det är så vackert! I trädgården (den vildvuxna), på verandan, på gårdsplanen, i hagen. Invid stallbacken "kastades" en gång överblivna fröplantor av salvia. De tog sig och blev en stor buske som blommar årligen sedan dess. Bakom står en rödbladig vildros, Rosa glauca, med sina glesbladiga blommor som är så sköna i sin enkelhet. De fattade själva tycke för varandra, slog sig ihop, och är så slående vackra i blomningstid.


Särskilt ängssmygaren och ullbiet är förtjusta och årligen trogna gäster i den blommande salvian, förutom alla humlor och andra småkryp. På bilden är det en kålfjäril som hämtar mat i salvian.





De vackra småkrypen har dykt upp, och gör mig sällskap medan vi tillsammans beundrar blomsterprakten.

Grön blombagge, Chrysanthia viridissima

Rosornas säsong har börjat, det lyser i alla färger från vitt, via gult till rosa och mörkrött. Humlor, bin, och olika skalbaggar tar för sig av överflödet. Humlornas surr i rosorna låter lustigt. De vibrerar med vingarna och finner samma frekvens som ståndarknapparna. Då vibrerar även de och tappar sitt pollen, som humlorna är snabba att samla in.
Det låter som om de har blivit instängda i ett glas eller något, när de vibrerar sådär.






... och brandliljan står i lågor...


Kålfjärilen igen.


I hagen blommar ... ja, "allt". Mer än jag kan räkna upp. Kråkvicker och brudbröd på bilden.

Och årets första, alldeles nykläckta skogsnätfjäril. HURRA, de är så vackra, så trevliga, så orädda, jag kryper tätt intill med kameran och den bryr sig inte.


Andra fjärilar är ... fler än jag orkar räkna upp tror ja. Kam-, och nyligen äver pärlgräsfjäril. Ängssmygaren, storfläckig pärlemorfjäril, grönsnabbvingen hänger med än men är sliten nu. Puktörneblåvingar finns det ganska gott om. Tosteblåvingen hörde våren till och är försvunnen nu. Kvar lever larverna någonstans.
Nässelfjärilarna finns bara som larver nu. Och puppor. Snart exploderar nästa generation. Detsamma gäller påfågelögat, och inte heller vinbärsfuksen ser jag mer nu.
Fjärilarna har ju sina stadier och sin flygsäsong. Snart kommer luktgräsfjärilen också, i mängd, men tydligen är det lite för tidigt än.

2 kommentarer:

zanza67 sa...

Underbara bilder. Vad är det för skalbagge på bild 4? Jättefint fångat - den är verkligen i rörelse.

amaira sa...

Det är en Grön blombagge, Chrysanthia viridissima, de är ganska vanliga, inte så stora, men oerhört vackra.