söndag 10 maj 2009

Vad är det som tränger sig på? (mistel-liv)

.
Vad är det som tränger sig på? Ser ni att det är något som vill ut ur mistelbären?




De av vintens mistelbär som blev kvar, när sidensvans och björktrast mättat sina magar, samsas på grenarna med årets nykomlingar. Till höger i bild syns de, de som ska vara vackra vita bär när nästa jul kommer.



Men vad är det som händer inuti gamlingarna? Som gröna ögon kikar något ut genom bärets skal. Vilka är de?


Jag tar ett bär för att öpnna och titta.


Och titta! En groddknopp!


Ja, till och med tre i denna. I varje mistelbär finns oftast två frön/groddar, ibland bara ett, ibland tre, och till och med fyra ibland.


De gror inne i bäret, men kan inte ta sig ut om ingen hjälper dem att ha sönder skalet. En fågel till exempel.



Kommer de väl ut, skickar de ut sin häftplatta för att söka lämpligt underlag. Denna hänger fritt i luften, efter att ha passerat en fågels mage och sedan fastnat på en gren men inte lyckats ta sig upp på den.


Den är synnerligen potent - men dömd att dö.
Men nästa lilla grodd klarar sig bättre! Den har fastnat på en mistelgren, och faktiskt kan mistlar även parasitera på sig själva! Det vill säga, en mistel kan växa även på en annan mistel. Denna är snart framme vid misstelgrenen den sitter på.

.
De små söta stövsländebarnen är fortfarande inte mycket större än dammkorn, men de växer, de växer de också. Fast, de ska ju förstås inte bli så stora som vuxna heller...


Här syns tre utblommade mistelblommor på väg att utvecklas till bär. De nya årsskotten/bladen är också på väg att växa ut. När de kommer tränger de ut de gamla bladen, och i juni tappar misteln flertalet av sina årsblad.

Misteln är ju vintergrön, men de tappar ändå sina blad, fast först frammåt sommaren, tvärtemot vad vi är vana vid hos våra andra lövfällande buskar och träd.

Inga kommentarer: