söndag 31 maj 2009

De övergivna djurungarna

.
Det är den årstiden igen. Naturen sjuder av aktivitet och nyskapande. Och vi människor kan inte undgå att emellanåt ramla över "övergivna djurungar" som vi tar till våra hjärtan.



Ibland, sällsynt, är de verkligen övergivna, men flertalet gånger är de inte det. Det är bara vi som saknar kunskapen. Rådjurskid och harungar är två sådana djurungar som vi ibland springer på där de ligger alldeles "ensamma och övergivna" och trycker.
.
Då kan vi några sekunder njuta av ögonblicket och äran att få träffa på dem, innan vi försiktigt drar oss tillbaka igen. Det finns en mamma! Och hon ser dig troligtvis, fast du inte ser henne.
.

Harungar och rådjurskid är de djurungar som människor oftast släpar med sig hem, med den goda intentionen att "rädda dem". Även vissa fågelungar råkar ut för detta.
.
Att få en nyfödd djurunge att överleva, är ingen lätt historia. Att ge en sådan konstgjort uppfödd djurunge en bra start i livet är i stort sett omöjligt för en amatör.
Utan kunskap är risken överhängande att sakta och plågsamt ta livet av den lille.
.
Så jag rekommenderar faktiskt att låta ungen vara. Troligtvis finns en mamma i närheten. Och gör det inte det, så kommer ungen åtminstone till nytta i livets kretsgång. Och det går fortare. Den kanske blir mat till någon annans ungar, som också behöver få leva.
.
.
En timsgammal harunge är utseendemässigt som en två veckors gammal kaninunge.
Att två djur, som hare och kanin, som man ibland knappt kan se skillnad på, har så totalt olika livsvillkor, är det inte alltid alla som vet.
.
.
En kaninmamma gräver gångar i jorden, där hon reder sig ett mjukt bo med päls från sin egen mage. Där föder hon ett gäng små hjälplösa bebisar som är både blinda och nakna.
En harmamma ploppar ut sina ungar på lite olika platser. Ungarna är fullt utvecklade med ögon och päls och förmåga att skutta. Men de ligger och trycker där mamman lämnat dem, oftast i skydd av någon buske eller högt gräs.
.
.
Harpalten är, trots sitt utvecklade yttre, helt beroende av mamman och hennes "bröstmjölk" för att överleva.
Ju äldre en djurunge är, desto större chans har man att få den att överleva om man tar hand om den. Ju yngre den är, desto större är risken att sakta ha ihjäl den. Djurungar visar inte när de lider eller har plågor.
.
Rådjurskid får man inte ens ta hand om. Tama råbockar som blir könsmogna, kan nämligen vara livsfarliga för människor.
.
Vad gäller fåglar och fågelungar, saknar jag kunskap om att säga något. Men vissa måsfåglar till exempel, pluppar också ut sin ungar på de mest konstiga ställen, i brist på klippavvsatser till exempel. De tar hand om ungarna precis där de är!
.
Och nyligen flygga fågelungar kan man ibland finna på marken, för det kan ta någon dag innan de finner sina vingar. Även där finns föräldrarna i bakgrunden.
.


söndag 24 maj 2009

Dagens Sång, eller Betraktelse över en Maskros

.
.
När regnet faller ner
och kvar
står jag
.
.

.
.
Ett litet frö får dö
och bli till liv



.
När regnet faller ner
utför min kind




Du torkar alla tårar
med din vind
.
.

.
Då ser jag din kärlek mot mig



Då känner jag livet ifrån dig
.


.
När regnet faller ner
utför min kind
.

.
Då vet jag att jag älskar
.
.


(ursprunglig text och musik: Carola Häggkvist)
.

lördag 16 maj 2009

Aurora, som en soluppgång

Aurorafjäril med vingar som en soluppgång.


Och förgätmigej med blommor blå som himmelen.




Julia är gravid

Medan jag sitter vid datorn, gör Julia en runda utanför datorfönstret.
(De mystiska trådarna som syns, är trådar till elstaket. Ingen ström i, bara dragna lite här och var där hästarna arbetar som gräsklippare!)



Det är lönnens mjälla blad som står på frukostmenyn idag.



"Hur tar jag mig över på andra sidan?"

Hon gick vidare åt andra hållet, men tio minuer senare har hon gott runt och kommit innanför "staketet". Fortfarande är de lönnbladen som eftertraktas.
Hon ser lite ruggig ut, medan vinterpälsen byts ut mot den svalare och kortare sommarpälsen.


Dem får hon gärna äta av. Sånt som jag är rädd om, växer skyddat inne i min inhägnade trädgård. Så kan jag njuta odelat av mina rådjur Romeo och Julia.



Nog har de haft sin kärlekshistora, för Julia väntar helt klart smått!


Så jag kommer nog att snubbla på små söta rådjurskid i år också :-D

söndag 10 maj 2009

Vad är det som tränger sig på? (mistel-liv)

.
Vad är det som tränger sig på? Ser ni att det är något som vill ut ur mistelbären?




De av vintens mistelbär som blev kvar, när sidensvans och björktrast mättat sina magar, samsas på grenarna med årets nykomlingar. Till höger i bild syns de, de som ska vara vackra vita bär när nästa jul kommer.



Men vad är det som händer inuti gamlingarna? Som gröna ögon kikar något ut genom bärets skal. Vilka är de?


Jag tar ett bär för att öpnna och titta.


Och titta! En groddknopp!


Ja, till och med tre i denna. I varje mistelbär finns oftast två frön/groddar, ibland bara ett, ibland tre, och till och med fyra ibland.


De gror inne i bäret, men kan inte ta sig ut om ingen hjälper dem att ha sönder skalet. En fågel till exempel.



Kommer de väl ut, skickar de ut sin häftplatta för att söka lämpligt underlag. Denna hänger fritt i luften, efter att ha passerat en fågels mage och sedan fastnat på en gren men inte lyckats ta sig upp på den.


Den är synnerligen potent - men dömd att dö.
Men nästa lilla grodd klarar sig bättre! Den har fastnat på en mistelgren, och faktiskt kan mistlar även parasitera på sig själva! Det vill säga, en mistel kan växa även på en annan mistel. Denna är snart framme vid misstelgrenen den sitter på.

.
De små söta stövsländebarnen är fortfarande inte mycket större än dammkorn, men de växer, de växer de också. Fast, de ska ju förstås inte bli så stora som vuxna heller...


Här syns tre utblommade mistelblommor på väg att utvecklas till bär. De nya årsskotten/bladen är också på väg att växa ut. När de kommer tränger de ut de gamla bladen, och i juni tappar misteln flertalet av sina årsblad.

Misteln är ju vintergrön, men de tappar ändå sina blad, fast först frammåt sommaren, tvärtemot vad vi är vana vid hos våra andra lövfällande buskar och träd.

Dagens sång, 9 maj

.

varav hjärtat är fullt - brister ut i sång

.

Nu grönskar det i dalens famn Nu doftar äng och lid

Kom med, kom med på vandringsfärd I vårens glada tid

Var dag är som en gyllne skål Till bredden fylld med vin

Så drick min vän, drick sol och doft Ty dagen den är din

Så drick min vän, drick sol och doft Ty dagen den är din



Nu grönskar det i dalens famn


Nu doftar äng och lid



.



Kom med, kom med på vandringsfärd I vårens glada tid
.




Var dag är som en gyllne skål

Till brädden fylld med vin



Så drick min vän, drick sol och doft
.
Ty dagen den är din

.
.
Så drick min vän, drick sol och doft Ty dagen den är din

fredag 1 maj 2009

Dagens sång

.


På dom första löv som kommer sitter
smådjur och det hörs ett evigt fnitter.
.
Dom håller fast i lövens kanter
i vindens kast och dom flesta är tanter.

Men annars skulle löven inte gunga.
Dom fnittrar mycket men kan inte sjunga.


Du tror inte på det här, eller hur?
Men visan handlar om okända djur.


Många är långa och svåra att fånga,
många syns inte men finns ändå!

Många är gula och fula och gröna
och sköna, och röda eller blå.


Många är stora som hus eller så,
men dom flesta är små , mycket små, mycket små.
.


OKÄNDA DJUR (Text: Beppe Wolgers, Musik: Olle Adolphson)

.

Ögonblicket, och Carpe Diem

.

.

"Fånga ögonblicket", tankarna fortsätter rasa in. Hur fångar man ett ögonblick som aldrig står stilla?
.
Fångar man Ögonblicket när man svävar ut i de inre vidderna? Eller missar man ögonblicken då? Och vad är det man får i stället då??

När tankar och fantasier rider på vindarna i skyn? När bilder som inte finns i sinnesvärlden avlöser varandra och spelar upp fillmer och animationer i egen skapade världar där bara jag själv kan ta plats? Som bara "jaget" kan befinna sig i? Varje männniskas eget "jag". Det som egentligen är "jag"...
.
Eller fångar jag ögonblicket när jag låter det gigantiska komprimeras som dimma och fångas in som en ande fångad i flaska? Så att jag istället blir medveten om "här och nu"? Gör mig själv medveten. Lyssnar på mina sinnen. Var är jag? Hur ser det ut? Hur känns det? Hur doftar det?
.
Just nu när jag skriver detta, ligger jag i min säng med block och penna. Klockan är 05:40 och det är den första maj 2009. Det är varmt och gott under täcket, som har ett vit och blårandigt påslakan i olika härliga nyanser. Sovrummet är ganska litet, men ljust och gemytligt, ljust gula tapeter, gulrandiga gardiner plus vita spetsgardiner. Utanför fönstret är himlen blek men utan moln och skvallrar om en blivande solig dag.
.
Så här kan jag fortsätta med vad jag ser och var jag befinner mig. Bli medveten om, medvetandegöra, titta, notera.
Tavlor, spegel, TV, böcker, matta, blommor, en tröja på golvet, en nybörjarkurs i finska (CD), prydnadssaker, listan kan göras lång medan jag fortsätter, och redan har tio minuter av ögonblicket gått. Och jag som inte ens har kommit till öronen än!
.
Men örats stund går fort, tystnaden är är ljuvligt still, bara mössen i rummet intill rumsterar om i sina hem. När jag noterar vad mina öron fångar, blir det snarare vad jag inte hör. Inte ett endaste flygplan. Inte ett tick hörs från klockan. Varken grannens tupp eller deras hundar har satt igång än.
.
Näsan, vad säger näsan om dofter? Ingenting. Det är skönt att vila näsan, lugnt liksom. Parfymer till exempel, kan överfalla mig med sin styrka.
Istället älskar jag naturens alla subtila dofter! Och ... Men hallå! Nu svävar jag ut, tillbaka till Ögonblicket, till här och nu.


Nästa sinne, vad känner jag? Värme? Kyla? Tryck mot kroppen? Min egen tyngd mot madrassen, täckets tyngd mot mig, hur känns pennan i min hand? Hur känns det inuti min kropp? Fötter? Tår? Känns det något?
.
Ja, lite "stickningar" under fotsluorna, det har jag ofta noterar jag, men det stör mig inte.
.
.
Ja, såhär kan jag hålla på hela dagen och "carpa" den. Fånga den. Carpe Diem. Låta ögonblicket flyta i evighet. Medan jag noterar den med medvetandet. Medveten närvaro. Mindfulness.
.
.
Det skadar inte att landa i verkligheten ibland, och studera den en smula, och inte bara ha anden lös från flaskan, och rida på vindarna högt ovanför lufthavet. Eller försvinna ner i Den Lilla Världens stora mirakel. Eller befinna sig på någon annan av alla dessa möjliga platser som De Inre Världarna erbjuder.
.
.
Tänk vad livet är rikt egentligen! Och så många Carpe Diem det finns, så många olika Ögonblick det finns att vara i!
.
Jag har så VANSINNIGT mycket att vara tacksam för. Det är något som följer mig in i ögonblicken, även när de inte är fullt medvetna.
.